TUINDAGBOEK

11 juni 2011: Een jaar later. Omdat er teveel onkruid opkwam heb ik er in de tussentijd voor gekozen om toch maar zoveel mogelijk te beplanten. Door veel geraniums in verschillende hoogtes te plaatsen hoop ik snel de bodem te kunnen bedekken om zo onkruid minder kans te geven. De volgende blauwe geraniums heb ik gekocht bij „De Border”: Orion, rosenmore, Rozanne, Blue blood, Himalayense, renardii en Johnson’s blue. Tussendoor heb ik de phloxen Blue Paradise en Amethist, rode Penstemon en de iris Blauwe Wiessenmotte geplant. Tussen al het blauw moet de Penstemon voor een beetje pit zorgen. De campanula Sarastro doet het zo goed dat ik nogmaals een groep van 5 heb geplant. Tussendoor allerlei sieruien. De papaver Lauren’s grape heeft zich goed uitgezaaid en de donkerrode kleur staat nog steeds prachtig. Toen ik gisteren de eerste open zag, werd ik helemaal blij. Tja.
Omdat er door vogels veel van de pergola werd gepoept, heb ik de eettafel blauw geverfd. Ook een houten bank moest er aan geloven. Zo is het gemakkelijker schoon te houden en de vogelpoep trekt er niet in...
Omdat de spaanse magrieten het toch niet zo fantastisch deden op het terras heb ik dit jaar gekozen voor witte hanggeraniums. Het staat leuk bij de klimmende roos Guirlande d’amour.
Boven de openslaande deuren hebben we dit voorjaar een vogelkast voor pimpelmezen opgehangen. Deze kast werd meteen bezet door de mezen en ze zijn ondertussen al weer uitgevlogen. Het was erg leuk om de jonge pimpels steeds te horen. Aan de zijkant hebben we een kastje voor het winterkoninkje opgehangen maar deze staat nog leeg.. We hebben de kastjes besteld bij Vivara.nl. Het is een leuke site, ze hebben van alles, van vleermuiskasten tot egelhuisjes.
In de kas staan tomaten, courgette, basilicum en koriander. In de tuin staat ook een courgette en wat tomaten. Kan ik het vergelijken... Aan groente heb ik nog rabarber, rode uien en sjalotjes. Het lijkt het allemaal goed te doen. Ze staan overigens gewoon tussen bloemen. Ik heb geen rij met uien maar een rondje. Dan vallen ze niet zo op.
Het vorig jaar bestelde akeleizaad bleek een variatie van rose, wit en paars te bevatten. Helaas... Net als bij papavers en vingerhoedskruid moet je er zeker van zijn dat er geen andere soorten in de buurt staan want anders krijg je niet dezelfde kleur terug. Over kleur gesproken.. De iris die vorig jaar zo prachtig lichtblauw bloeide, was dit jaar spierwit :) Zal wel door het verschil in grondsoort komen. In de Talmastraat (vorige standplaats) zure grond en hier klei..
De struiken heb ik aangevuld met rodondendrons, magnolia stellata, vlinderstruiken en viburnum.
In de herfst had ik allerlei bollen geplant. Buiten de vele alliums ook camassia (wit en blauw), vogelkers, botanisdhe tulpen en narcissen. De blauwe camassia heb ik niet zien bloeien omdat we 3 weken met vakantie waren. Na de vakantie hebben we, ondanks de droogte, toch nog 4 kruiwagens met onkruid naar de composthoop op de tuin gebracht. Onze twee bakken zatten tot aan de rand vol... Onkruid blijft nog wel even een probleem.


8 mei 2010: De laatste dagen heb ik de muren en keuken geschilderd. De muren, tegels en kastjes moesten eerst schoongemaakt met ammoniak en daarna met een primer behandeld worden. Vooral de geschilderde keukenkastjes zijn enorm opgeknapt. Als nu de deurtjes nog recht gehangen worden is het helemaal af. Van de bloemenstickers zie je ook niets meer. Ongelofelijk wat een lik verf doet. Overigens kun je niet glans en zijdeglans mengen, dat wordt een dikke pap waar je niets meer mee kunt. Daar kwam ik achter omdat ik van beide een half blik over had. Tja, weten we dan ook weer....
Voor op het terras hebben we een teakhouten tafel gekocht die prachtig staat. Op het muurtje staan nu 5 potten met donkerrode spaanse margrieten. Die bloeien tot oktober en gaan het hopelijk goed doen op het zuiden. Ook hebben we houten jalousieën opgehangen die we bij Ikea hadden gekocht. Het maakt het helemaal af.
Vandaag rabarber gegeten uit onze achtertuin. De rabarber op de tuin groeit goed maar is nog niet groot genoeg om van te eten. Dat zal volgend jaar worden. De iris die het in onze voortuin zo slecht deed, heeft hier een dikke knop gekregen. Dat gaat goed dus en ik ben heel benieuwd hoe hij wordt.
Gisteren scharrelde er een winterkoninkje rond in de tuin. Leuk om te zien.

29 april: Om het terras aan de zuidkant te beschutten voor de zon, heb ik nog twee klimrozen geplant: Guirlande d’amour. Volgens de beschrijving van De Wilde een populaire, doorbloeiende aanrader, die slappe, buigzame takken heeft en heerlijk geurende, kleine, witte, halfgevulde bloemen met gele meeldraden. De takken zijn lichtgroen, evenals het blad
. Hij wordt 2,50 hoog en reikt dan tot de pergola. Alles groeit als kool en ik heb bijna alles gezaaid. Er komt ook van alles op maar ik kan nog niet goed zien wat daarvan onkruid is. Het zal binnenkort wel duidelijker worden (hoop ik). Vandaag ook de dagpauwoog in de tuin gezien. Het wordt denk ik een goed vlinderjaar.

18 april: Het gezaaide gras begint op te komen. Door de nog hele kleine sprietjes ligt er een groene waas over de grond. Iedere dag gaan we sproeien, anders gaat het niet goed. Bij het tuincentrum heb ik een kersenboom (geen sier), kweepeer en vijg gehaald. Dat gaat de tuin wat hoogte geven en dat vind ik altijd erg mooi. Ook heb ik bij het tuincentrum toch nog maar een aantal plantjes gehaald. Veel soorten geranium, lavatera en malva. Daarnaast een vijftal hysopstruikjes want die bloeit zo mooi en zal vast veel vlinders trekken. Als ik bij het tuincentrum kom neem ik toch steeds een aantal plantjes mee omdat er anders weinig bloeit deze zomer en het zou fijn zijn als in ieder geval bij het terras de tuin een beetje gevuld is. De rest komt later wel. De tuin groeit goed maar een buitje regen zou welkom zijn.
Als verrassing vonden we deze week een kadaver van een zwarte vogel (kauw?) in een bloempot op tafel. Vers en aangevreten, de ingewanden lagen op tafel. Waarschijnlijk door een buizerd gegrepen op de pergola en op tafel gevallen. Zag er smerig uit. Leuker was dat ik vanochtend de grutto hoorde. Dat is het betere werk.

6 april: Vannacht zijn wij teruggekomen van een vakantie naar La Palma. Natuurlijk ben ik vandaag meteen gaan kijken op de tuin. Ik had de zaaibakjes maar even in het huisje gezet omdat het in de kas erg warm kan worden. Alles is in het huisje goed vochtig gebleven en redelijk koel. De gezaaide akelei was opgekomen. Blijkbaar was het positief voor het zaaigoed dat het niet zo goed weer is geweest in Nederland. Omdat het vandaag een mooie dag was, heb ik het gras ingezaaid. Verder was alles in de tuin goed aangeslagen. Ook de overgezette plantjes uit eigen tuin deden het erg goed. De druif in de kas begint uit te lopen en in de tuin zag ik pioenrozen van de vorige eigenaar opkomen.
Op het complex hangt een lijst waarop je waarnemingen kunt melden. Op 25 maart had ik gemeld dat ik de citroenvlinder, de kleine vos en een gehakkelde aurelia op de tuin heb gespot. Vandaag vond ik achter in de tuin een braakbal van een uil. Veel haartjes en kleine botjes.

21 maart: De rozen en clematissen van De Wilde zijn geplant. Ook de planten van De Kleine Plantage zijn geleverd. Alles zag er prima uit en was goed verpakt. Ben erg blij met de clematissen Forever Friends en Mienie Belle. In de kas komen zaadjes op. Ik vermoed dat het de Ierse klokken (Moluccella) zijn maar blijkbaar was ik vergeten de bakken te labelen. Dat of de papaver maar het zal snel duidelijk worden als ze wat groter zijn. Thuis had ik de primula verspeend maar dat werd niet op prijs gesteld. Er zijn er wat gesneuveld en de laatste week niet gegroeid. Spijt, spijt want ik vind deze zo mooi. Nou ja. waarschijnlijk had ik ze iets groter moeten laten worden. De chilipepers van de historische groententuin zijn allemaal opgekomen. Maar wat moet ik met 20 plantjes.... Tja, dat wordt weggeven. In mijn achtertuin heb ik wat vingerhoedskruid, witte iris, herfstanemoon, vergeetmenietjes, schildersverdriet en geranium uitgespit en overgezet naar de volkstuin. Ook 2 onbekende appelboompjes die ik vorig jaar op mijn verjaardag heb gekregen heb ik overgezet. Die hebben op de volkstuin veel meer zon en ruimte. Er moet nog een boompje worden uitgezocht voor de tuin. Maar wat. Misschien maar een kweepeer zoals in mijn voortuin. Het is een leuk boompje met mooi blad. Een cornus had ik ook wel gewild maar weet niet of de grond geschikt is. Of een rhus die zo’n mooie vorm krijgt, of een sierappel met van die prachtige kleine appeltjes in het najaar, of een magnolia, of.... Hij moet niet te groot worden en een mooie vorm krijgen. Een beetje wijd waar nog wel licht doorheen komt. Natuurlijk heb ik op de tuin ook tuinmeubels nodig en wil ik geen plastic stoeltjes. Via marktplaats zoek ik her en der rotan stoeltjes en het wordt een mooie verzameling.

half maart: Het schelpenpad is klaar. Er stond een rij buxusplanten in de tuin die we langs het pad hebben gezet om het allemaal een beetje op zijn plaats te houden. Op de parkeerplaats bij de vereniging lag een hoop versnippert hout. Daarvan hebben we een kruiwagen vol gehaald om een pad naar de stenen bank te maken. Op den duur moet dat nog wat zakken en bruiner worden. Dat gaat wel vanzelf. Je kunt nu goed de vorderingen zien. Hierna moeten we nog wat troep opruimen en dan half april gras zaaien. Zaterdag zijn clematissen en rozen van De Wilde geleverd. Helaas waren we niet thuis dus zullen we die deze week bij de transporteur moeten halen. Thuis komen al de spaanse pepers en akelei op in de zaaibakjes. De zaaibakjes die ik in de kas heb gezet doen nog helemaal niets... Gelukkig heb ik maar de helft gezaaid. De rest zaai ik maar begin mei op de plek waar ze moeten komen. Als je met google informatie zoekt, krijg je verschillende adviezen. Van papavers wordt bijvoorbeeld gezegd dat het beter is om deze te zaaien in de ‚natuurlijke’ tijd d.w.z in augustus. Maar er wordt ook gezegd dat het in het voorjaar kan. Op 9 maart via ebay nog zaadjes besteld van een blauw juffertje in het groen ‚Miss Jekyll’. Hoewel het met de luchtpost uit Engeland moest komen, kreeg ik ze op 11 maart in de bus. Supersnel... Ik ben van plan deze tussen de heg en de tuin te zaaien zodra de troep daar is opgeruimd.

begin maart: De rozen van De Border zijn geleverd en kunnen meteen de grond in. Stenen bank en tafel zijn klaar dus het schiet op. Op de bank heb ik ik stekjes van muurleeuwebek, penningkruid en een kruipveronica uit eigen tuin tussen de stenen gepropt. Wie weet, lukt dit. Thuis staat een kasje met zaaigoed in de vensterbank en de akelei viridiflora is ook goed opgekomen. Er zit ook nog geen schimmel in en dat is een uitzondering bij mij.... De rozen die ik er in heb gezet moeten de volgende dag al opnieuw geplant worden want ik zag later op de plantbeschrijving dat de entplek
onder de grond moet zitten.

eind februari: De zaadjes van Rudbeckia green wizard en Primula komen op.. Dat worden de eerste plantjes. Het laatste weekend van februari besteden we aan het rechtleggen van het tuinpad en het stapelen van de stenen bank. Het regent helaas de hele zondag. Kwekerij De Border heeft een mail gestuurd dat de vorst uit de grond is, en ze starten met verzenden van de rozen. Het heeft een tijd stil gelegen en de eerste bestellers krijgen als eerste de rozen. Ze melden het als ze de rozen op de post doen want ze moeten meteen de grond in. Ik moet maar alvast (7) plantgaten maken.

februari 2010: Mijn handen jeuken om al te gaan zaaien. Ik kan het niet laten en de papavers gaan al in turfpotjes de kas in. Ook een aantal van de akeleizaadjes en viooltjes heb ik gezaaid. Het was redelijk weer dus ik heb wat opgeruimd en Ruud heeft een aantal betontegels naar de vuilstort gebracht. De vorst is nog niet uit de grond dus afwachten maar. Als het goed gaat, kunnen we begin april gras zaaien.

Op internet vond ik een schema met gunstige tijden om te zaaien. Dat schijnt met de maan samen te hangen. Kwaad kan het in ieder geval niet. In ieder geval is het gunstig om te zaaien op 8, 9, 11, 13 en 14 maart. Planten moet je op 1 t/m 8, 24, 26 en 28 maart. Daarna 5, 7, 8, 10 t/m 13 april om te zaaien. En 1 t/m 4, 19 t/m 23, 25 t/m 30 april om te planten.

januari 2010: Het pad is eruit en wat overblijft is een verdiepte geul en een modderpad... We halen alvast schelpjes, zand en worteldoek. Zolang er sneeuw ligt, kunnen we niets doen. Halverwege maart verwacht ik de blotewortelrozen en planten van De Kleine Plantage. Die moeten meteen de grond in. Verberghe levert begin april, daar heb ik wat meer tijd voor.

december 2009: Het grote aantal stenen groeit ons boven het hoofd. Er ligt een stapel, daar zeg je u (en berg) tegen en mijn plan voor een rotstuin stel ik bij. Het wordt te hoog en te rommelig en daarom besluit ik maar een stenen bank met tafel te maken.

november 2009: Met de takkensnoeischaar de 2meter hoge rozemarijn gesnoeid. Was ietwat te enthousiast en heb daardoor een tennisarm gekregen...


ua-3073773-1