P1000653

In 2003 zijn Ruud en ik in de wijk Patrimonium (Amstelveen) gaan wonen. Een jaren 30 huis met een tuin op het noorden van 5,5 bij 10 meter. Achter het huis loopt een vaart die in verbinding staat met De Poel. Van oktober tot maart is er geen zon in de tuin. Daarnaast is de grond zuur, dit in tegenstelling tot de volkstuin waar klei ligt. De perenboom in het midden zorgt voor hoogte in de tuin. Voor groot blad zorgen de Fatsia, Darmera en Astilboides. De laatste twee hebben parasolvormig blad. De Fatsia kennen de meeste mensen als vingerplant voor in huis maar buiten in de tuin doet hij het ook prima.

_DSC0018_bewerkt-1
Vingerhoedskruid is een favoriet omdat het zoveel hommels lokt. Verder vind ik Thalictrum erg mooi omdat die zo prachtig hoog wordt en ook zonder steun overeind blijft. In de winter ligt er sneeuw op en ook dan staat hij nog mooi rechtop. Van deze soort heb ik er vijf besteld voor op de volkstuin. Hopelijk doet hij het daar ook goed.
DSC_0006
Thalictrum polygamum vooraan en Fatsia links. Op de achtergrond de klimroos Veilchenblau. De Thalictrum moet ik dit jaar verplaatsen omdat hij de perenboom raakt.

ui
Sierui

tuin_0030
Schildersverdriet

018
Akelei

DSC_0632
Herfstanemoon

P1000658
Rhododendron Teddy Bear (vilt aan onderkant blad) en kleine blauwe bloemen van de Omphalodes. De bloemen van deze rhododendron blijven maar even zo snoepjesrose. Ze verkleuren gelukkig al snel naar wit...

P1000688
Elfenbloem

DSC_2263kopie
Darmera bloeit voordat het blad verschijnt.

DSC_0626
Zaaddozen van kievietsbloem

DSC_0022kopie
Aster cordiolus little carlow. Lokt veel insecten in de herfst.

077kopie
Zo ook dit witje.

070
Deze eend broedde 14 eieren uit onder de klimop in onze tuin. Daarna liet ze zich nog vaak zien met haar kids. We hadden een plank bij het water gelegd zodat ze makkelijk de kant op konden.

hbp3
Halsbandparkieten zijn ook tuingasten in Amstelveen. Wij hebben er geen last van en volgens mij al het andere gevogelte ook niet.


DSC_0030_2
De bostulp bloeit volop en geurt ook nog.

DSC_0063
Dit jaar zijn er weer veel musjes in de tuin. Waar ze vandaan komen? Jarenlang hebben we ze weinig gezien. Vanwege de droogte heb ik een tuinbadje neergezet en daar wordt veel gedronken en gebadderd.
Op 28 april vlogen de eerste gierzwaluwen weer langs. Drie stuks kwamen als straaljagers laag over.


ua-3073773-1